Boekje Tegelroutes in Bronckhorstwandelen en fietsen door het heden en verleden van Hengelo, Hummelo, Steenderen, Vorden en Zelhem

In Hengelo, Hummelo, Steenderen, Vorden en Zelhem kunt u aan de hand van granieten fototegels in trottoirs, wandelen langs plekken waar vroeger bijzondere gebouwen hebben gestaan (of langs gebouwen of straatbeelden die dusdanig gewijzigd zijn dat ze niet meer op de oude situatie lijken). De tegels brengen u aan de hand van foto’s en een korte beschrijving terug in de tijd.
Het boekje Tegelroutes in Bronckhorst (140 pagina's) bevat extra fotomateriaal en informatie over de objecten op de tegels en/of andere wetenswaardigheden over (verdwenen) objecten langs de routes.

Artikel in Contact BronckhorstHistorie Steenderen op tegels, in trottoirs verzonken

BRONCKHORST/STEENDEREN – De planning was eind maart en dat is gelukt. Zaterdag 27 maart hebben zeventien fototegels van de in Steenderen hun plek gekregen. Harry Jansen, Bertus Rietberg, Albert Engbers en Frank Sessink reden van 8.00 tot 18.00 uur, letterlijk door weer en wind, met een aanhanger door Steenderen om de tegels te plaatsen.

> Lees het hele artikel (website Contact Bronckhorst)

Uitzending Radio Ideaal

Tegelroute Bronckhorst in programma 'Achterhoek Totaal'

ZELHEM - Uitzending met interview over de fototegels die Stichting Tegelroute Bonckhorst in Steenderen heeft geplaatst.

> Luister naar de uitzending (fragment op SoundCloud)

Artikel in Um ZellemHistorie Zelhem ligt op straat

Het zal u niet zijn ontgaan: het centrum van Zelhem is sinds kort verfraaid met een 17-tal fototegels. De tegels tonen hoe de plek er vroeger uitzag. Misschien hebt u de hele tegelroute al gelopen of bij sommige al even stil gestaan om hem te bekijken.

> Lees het hele artikel (afbeelding).

Artikel in Contact BronckhorstAl vier dorpskernen in Bronckhorst hebben een tegelroute

HENGELO - Op vijf plekken in Hengelo zijn donderdagmiddag 12 november historische fototegels geplaatst door de stichting Tegelroute Bronckhorst. Dat gebeurde bij de voormalige autogarage Herwers aan de Hummeloseweg, bij café Wolbrink - tegenwoordig De Jongens - aan de Bleekstraat, op de plek van groentewinkel Wijnbergen aan de Kerkstraat, bij het Hof aan de Hofstraat en op de plek aan de Vordenseweg waar de HCI ooit begon.

> Lees het hele artikel (website Contact Bronckhorst)

Artikel in De HessencombinatieDe geschiedenis van Hummelo ligt op straat

Sinds 4 juli heeft Hummelo er een bijzondere wandelroute bij, een wandelroute van ongeveer 2,5 km langs achttien granieten fototegels van vijftig bij vijftig centimeter. De tegels liggen in de trottoirs op historische locaties in en net buiten het dorp.

> Lees het hele artikel (afbeelding). Binnenkort ook te lezen op dehessencombinatie.nl

Uitzending Radio Ideaal

Tegelroute Bronckhorst in programma 'Achterhoek Totaal'

ZELHEM - Uitzending met interview over de fototegels die Stichting Tegelroute Bonckhorst in Zelhem zal gaan leggen.

> Luister naar de uitzending (fragment op SoundCloud)

Artikel in Contact BronckhorstBinnenkort worden in Zelhem fototegels geplaatst

ZELHEM - Een plaatselijke werkgroep, die voor de Stichting Tegelroute Bronckhorst de Zelhemse wandelroute, de onderwerpen en de foto’s selecteerde heeft onlangs haar werkzaamheden afgerond. Op dit moment zijn zeventien granieten tegels van vijftig bij vijftig centimeter in productie die binnenkort in de trottoirs van het dorp komen te liggen.

> Lees het hele artikel (website Contact Bronckhorst)

Artikel in Contact BronckhorstFototegels wandelroute Hummelo geplaatst

HUMMELO - Afgelopen zaterdag 4 juli is het eerste deel van de fototegels van de tegelwandelroute in Hummelo geplaatst.

De achttien granieten tegels van vijftig bij vijftig centimeter liggen in de trottoirs op bijzondere, historische locaties in het dorp. Het zijn plekken waarop bijzondere gebouwen hebben gestaan, of er worden gebouwen of straatbeelden weergegeven die dusdanig gewijzigd zijn dat ze niet meer op de oude situatie lijken.

> Lees het hele artikel (website Contact Bronckhorst)

Artikel in Contact BronckhorstTegelwandelroute Vorden van start

VORDEN - Maandag 22 juni was het dan eindelijk zover. Harry Jansen kon, met medewerking van Frank Sessink Bestratingen, de eerste tegels plaatsen van de drie kilometer lange Tegelwandelroute in het centrum van Vorden. De corona-crisis doorkruiste dit voorjaar de aftrap van het project waaraan Vordenaar Harry Jansen samen met Harold Pelgrom, Fred Wolsink en Bertus Rietberg ruim twee jaar aan heeft gewerkt

> Lees het hele artikel (website Contact Bronckhorst)

Tegels Hummelo en Vorden afgeleverd

De tegels voor Vorden en Hummelo zijn geproduceerd en afgeleverd. De 17 tegels van Vorden en 18 tegels van Hummelo zullen de komende weken in de troittoirs geplaatst worden.

Later dit jaar volgen Zelhem, Steenderen en een kleine uitbreiding op de bestaande route in Hengelo.

 

Artikel in Contact BronckhorstHistorie van Vorden ligt op de grond

VORDEN - Bij alle vreugde over de nadering van het startsein van de Tegelroutes in vijf kernen van de gemeente Bronckhorst hoopt Vordenaar Harry Jansen maar één ding: dat alle perikelen en maatregelen rondom het corona-virus geen roet in het eten gooien. Hij zegt dat als hij trots een van de zeventien tegels toont uit de drie kilometer lange Foto-tegelwandelroute die Vorden vanaf eind mei rijk is.

> Lees het hele artikel (website Contact Bronckhorst)

Eerste tegel van Vorden geproduceerdTijdens de bestuursvergadering van 1 februari 2020 werd de eerste tegel van Vorden nauwkeurig geïnspecteerd.

 

Proeflopen route VordenDe organisatie heeft de route in Vorden nagelopen om de optimale locatie van de tegls te bepalen.

 

Oprichting stichting Tegelroute BronckhorstOp 4 juli 2019 is bij notaris Hulleman in Vorden officieel Stichting Tegelroute Bronckhorst opgericht.

Het bestuur van de stichting bestaat uit Harry Jansen (voorzitter), Harold Pelgrom (secretaris) en Fred Wolsink (penningmeester).

 

Artikel in Contact Bronckhorst4781 euro voor Stichting Tegelroute Bronckhorst van De Werf

Het grootste sponsorbedrag van Ideële Kringloopwinkel De Werf ging dit jaar naar Stichting Tegelroute Bronckhorst (4781 euro) om financiële ondersteuning te geven voor de aanleg van een speciale tegelwandel en -fietsroute die door alle hoofdkernen van de gemeente Bronckhorst gaat lopen. Een idee uit de koker van Harry Jansen uit Vorden en Harold Pelgrom uit Hummelo..

> Lees het hele artikel (website Contact Bronckhorst)

Artikel in De Stentor (2019)Harry Jansen wil dat bezoekers van Bronckhorst al wandelend over fototegels geschiedenisles krijgen

,,Wandelen is het sociale smeermiddel van deze tijd.’’ Harry Jansen - markante krulsnor, volle baard, onafscheidelijke pet op het blozende hoofd - zegt het stellig en vol trots. De 68-jarige Vordenaar verzorgt in de gemeente Bronckhorst tochten te voet en staat bekend als De Wandelmeester. Samen met Hummeloër Harold Pelgrom beijvert hij zich voor de realisatie van een fototegelwandelroute in alle kerngemeenten van Bronckhorst.

> Lees het hele artikel (website De Stentor)

Artikel in Contact BronckhorstWandelen door Vordens verleden

VORDEN - Een project dat dit jaar nog gestalte moet krijgen: een Foto-tegelwandelroute in alle hoofdkernen van de gemeente Bronckhorst. Te beginnen in Vorden en Hummelo waar langs de ruim drie kilometer lange route vijftien tegels moeten komen te liggen, die de wandelaar iets van de 'geschiedenis' laten zien.

> Lees het hele artikel (website Contact Bronckhorst)

Artikel in De Gelderlander15.000 euro voor route met fototegels in Bronckhorst

HENGELO - De gemeente Bronckhorst verstrekt 15.000 euro subsidie voor de aanleg van een fototegelwandelroute. De route is een particulier initiatief van Vordenaar Harry Jansen en Hummeloër Harold Pelgrom.

> Lees het hele artikel (website De Gelderlander)