De geschiedenis van Hummelo ligt op straat
Hummelo heeft een bijzondere wandelroute van ongeveer 2,5 km langs achttien grote granieten foto-tegels. De tegels van vijftig bij vijftig centimeter liggen in de trottoirs op historische locaties in en net buiten het dorp. Het zijn meestal plekken waarop bijzondere gebouwen hebben gestaan. Ook gebouwen of straatbeelden die dusdanig gewijzigd zijn dat ze niet meer op de oude situatie lijken, zijn meegenomen in de route.
De tegels vormen een rolstoel- en rollatorvriendelijke wandelroute die de wandelaar aan de hand van gelaserde foto's en een korte beschrijving terugbrengt in de tijd.
Startpunt
Je kunt je fiets of auto parkeren op het evenementenplein bij café-zaal FF naar Steef (Dorpsstraat 1). Hier bevindt zich ook het toeristisch informatiepunt van Hummelo. De route start bij de eerste tegel, van kasteel Enghuizen, achter het standbeeld van Normaal, ter hoogte van het huis met de veelzeggende naam Kasteelzicht.
Naast tegels van verdwenen gebouwen zoals kasteel Enghuizen, de muziekkoepel, het kleine arrestantenlokaal en een bierbrouwerij langs de eeuwenoude Hessenweg, is de tegel van Coöperatieve Landbouw Vereniging Hummelo een voorbeeld van een gebouw dat wel (gedeeltelijk) bewaard is gebleven. Hier vond Aviko, één van de grootste Europese producenten van aardappelproducten, haar oorsprong.
De tegel van een militair die in april 1945 in de Dorpsstraat het verkeer regelt als de Canadese troepen door het dorp richting Zutphen trekken, toegejuicht door de Hummelose jeugd, is een voorbeeld van een bijzonder straatbeeld.
Route
Dorpsstraat, Sliekstraat (N314), Hessenweg, Hummeloseweg, Keppelseweg, Dorpsstraat.
Tegels
1). Kasteel Enghuizen
2). Muziekkoepel
3). Stoomtramlijn Zutphen-Emmerik
4). Lagere school
5). Kruiskerk
6). Schoenmaker Greven
7). Dorpsstraat omstreeks 1935
8). Arrestantenlokaal
8a). Doktershuus
9). Coöperatieve Landbouw Vereniging (CLV) Hummelo
10). Bierbrouwerij De Zwarte Kolk
11). Windmolen
12). Villa Het Zand
13). Zandewierde
14). Slagerij Bolt
15). Molenaarshuis
16). obs De Woordhof
17). Dubbele woning / school
18). Bevrijd!
Zie ook: https://achterhoek.nl/Tegelroute-Hummelo
Behalve in Hummelo, zijn er ook tegelroutes in Vorden, Zelhem, Hengelo en Steenderen. De wandelroutes zijn onderling verbonden door fietsroutes, zoveel mogelijk door andere dorpen en buurtschappen binnen de gemeente Bronckhorst. Het boekje Tegelroutes in Bronckhorst bevat extra fotomateriaal en informatie over de objecten op de tegels en/of andere wetenswaardigheden over (verdwenen) objecten langs de routes.